28.
jun 2024

Uitspraak: Unibet veroordeeld tot de hoogste terugbetaling van kansspelverliezen

Nederlandse consumenten hadden de afgelopen jaren geen verliezen mogen opbouwen bij honderden online gokaanbieders, omdat deze aanbieders in dit land actief waren zonder Nederlandse vergunning. De rechtbanken van Overijssel en Groningen hebben onlangs meermaals bevestigd dat spelers hun volledige gok verliezen terugkrijgen bij de websites Unibet, Pokerstars en Bwin. 

Unibet veroordeeld tot terugbetaling

De Rechtbank Overijssel heeft een baanbrekende uitspraak gedaan door de kansspelovereenkomst tussen Unibet en een gokker nietig te verklaren. Dit betekent dat Unibet een bedrag van €676.225 moet terugbetalen aan de speler, die dit geldbedrag over een periode van tien jaar verloor. Dit vonnis is de hoogste vordering die tot nu toe in Nederland is toegewezen in een dergelijke zaak.

De speler had het geld verloren tussen september 2011 en september 2021 en kampte naar eigen zeggen met een gokverslaving. Hij stopte met spelen toen zijn financiële middelen opraakten.

In de rechtszaak voerde Trannel International Ltd., de kansspelaanbieder die de website Unibet in Nederland uitbaatte voordat online kansspelen gelegaliseerd werden, aan dat de vordering verjaard was, omdat de overeenkomst in 2011 was aangegaan. De rechter in Overijssel verwierp dit argument en benadrukte dat de kansspelovereenkomst vanaf het begin ongeldig was, aangezien Unibet zonder de benodigde vergunning opereerde.

Deze uitspraak staat in contrast met een eerdere zaak tegen Bwin, waarin de rechter stelde dat het betreffende wetsartikel zijn strekking had verloren. De rechter in Overijssel kwam echter tot een andere conclusie en benadrukte dat het verbod op het aanbieden van kansspelen zonder vergunning nog steeds van kracht was en dat Unibet hiermee in strijd handelde.

De uitspraak van de Rechtbank Overijssel heeft niet alleen grote financiële gevolgen voor Unibet, maar zet ook een belangrijk precedent voor andere gokkers die hun verliezen willen terugvorderen van illegale kansspelaanbieders. Het benadrukt de noodzaak voor kansspelaanbieders om zich aan de wet te houden en onderstreept de rechten van consumenten om compensatie te eisen voor onrechtmatig geleden verliezen.

 

Toekomstige rechtszaken tegen online kansspelaanbieders

Deze uitspraken zijn positief voor alle toekomstige zaken tegen de online kansspelaanbieders. Tot op heden stond er een belangrijke zaak in het middelpunt van de jurisprudentie, het Unibet-arrest. In dit arrest, waar Unibet de rechter wist te misleiden, had de rechter geoordeeld in het voordeel van Unibet. Zo zou er volgens Unibet een gedoogbeleid zijn geweest, terwijl de Kansspelautoriteit meermaals bevestigd had dat dit een prioriteringsbeleid was. Er zijn ook vele boetes opgelegd aan kansspelaanbieders. De Kansspelautoriteit heeft dus handhavend opgetreden.

Daarnaast zouden online kansspelen niet meer als maatschappelijk onwenselijk, illegaal of strafbaar worden ervaren omdat zoveel mensen al deelnamen aan online kansspelen. Dit heeft de rechtbank Overijssel ook weerlegd. ‘‘Vergelijkbaar is het gegeven dat vele mensen bij een verkeerslicht door rood licht lopen of rijden, maar ook dat is nog steeds maatschappelijk onwenselijk, illegaal en strafwaardig.’’ 

Met deze nieuwe rechtspraak wordt bewezen dat de illegale online kansspelaanbieders wel degelijk illegaal gehandeld hebben. Hierdoor hebben spelers in beginsel recht op terugvordering van hun gokverliezen.

 

Waar kunnen gedupeerde consumenten terecht?

Goldenstein Legal helpt Nederlandse consumenten al geruime tijd om hun verliezen van illegale online casino’s terug te vorderen. Met onze gratis quick check kunnen gedupeerde gokkers in een paar stappen controleren of ze mogelijk recht hebben op terugbetaling van hun verliezen bij illegale online kansspelaanbieders. Onze deskundigen controleren vervolgens de verstrekte informatie en adviseren consumenten gratis en vrijblijvend over hun juridische mogelijkheden in deze kwestie.

Juridische stappen tegen online kansspelaanbieders zijn in veel gevallen zonder risico mogelijk. Zogenaamde juridische procesfinanciers nemen alle procedurele en juridische kosten van gokkers op zich en betalen zelfs de kosten van de tegenpartij in het geval van een verlies van de procedure. Alleen in het geval van succes hebben juridische procesfinanciers recht op een commissie over de verschuldigde schadevergoeding. Hierdoor kunnen spelers hun verliezen terugvorderen zonder ook maar een cent te hoeven investeren in juridische kosten of gerechtskosten.

 

Schlagwörter
Laat nu jouw vordering controleren: