11.
apr 2024

Uitspraak: gokker krijgt zijn volledige online gokverlies terug van Unibet

Zwolle, 8 april 2024. Gokschulden zijn ereschulden, zo luidt het gezegde. Nederlandse consumenten hadden de afgelopen jaren echter geen verliezen mogen opbouwen bij honderden online gokaanbieders, omdat deze aanbieders in dit land actief waren zonder Nederlandse vergunning. De rechtbank Overijssel heeft daarom onlangs bevestigd dat een klant van consumentenplatform Goldenstein Legal zijn gokschulden van ongeveer 8.600 euro van Unibet terugkrijgt.

 

 

Dit is de achtergrond van de zaak

De procedure bij de rechtbank Overijssel betrof de klacht van een man die tussen maart 2015 en oktober 2021 in totaal 21.679,28 euro stortte op de websites unibet.com en unibet.eu en slechts 13.120,79 euro opnam. De resterende 8.558,49 euro vergokte hij. In deze periode had het moederbedrijf van de twee websites, Trannel International Ltd. uit Malta, echter geen Nederlandse vergunning voor online gokken, maar alleen een vergunning van de Maltese kansspelautoriteit.

Pas toen op 1 oktober 2021 de wet Kansspelen op afstand in werking trad, werd online gokken onder bepaalde voorwaarden in Nederland gelegaliseerd. Desondanks waren er al jaren voordat de wet Kansspelen op afstand in werking trad talloze online gokaanbieders in het hele land die Nederlandse klanten aan kansspelen lieten deelnemen – waaronder Trannel International Ltd. met haar merk Unibet.

Zonder geldige Nederlandse vergunning had het bedrijf echter nooit geld mogen aannemen van Nederlandse consumenten. Daarom kunnen gedupeerde gokkers hun gokverliezen van Trannel International Ltd. en andere bedrijven zonder Nederlandse vergunning met terugwerkende kracht tot twintig jaar terugvorderen. De rechtbank Overijssel nam dit standpunt in en kende de klant van het consumentenportaal Goldenstein Legal volledige terugbetaling van zijn verliezen toe. Omdat de gedaagde partij geen verweer heeft gevoerd, is dit een verstekvonnis.

 

Jurist: Terugvordering is de hoop op een nieuwe start voor veel gokkers

“De Nederlandse markt voor online gokken is pas in het najaar van 2021 gelegaliseerd. Maar al daarvoor richtten tal van bekende gokaanbieders zich met hun Nederlandse websites op Nederlandse klanten. Veel van de betrokken spelers vergokten tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s, raakten in de schulden en staan nu voor een puinhoop. Getroffen consumenten hopen daarom vaak op een nieuwe start door hun gokverliezen terug te vorderen,” legt Jude Leistra, projectmanager bij Goldenstein Legal, uit.

 

Uitspraak bevestigt terugvordering van getroffen consumenten

Leistra voegt toe: “Voor de aanbieders van illegale online kansspelen verandert hun eigen winstbejag in een boemerang als gevolg van de terugvorderingen van hun Nederlandse klanten. Steeds meer getroffen consumenten ontdekken de illegaliteit van het respectieve aanbod en eisen hun verliezen terug. Alleen al bij Goldenstein Legal krijgen we momenteel meer dan 100 vragen per dag van consumenten die hun gokverliezen willen terugvorderen van illegale gokaanbieders.

De vorderingen tot terugbetaling bestaan omdat de overeenkomsten tussen de illegale gokaanbieders en hun Nederlandse klanten nietig zijn. Het is zelfs niet mogelijk om juridisch bindende contracten af te sluiten voor een illegaal aanbod. De betrokken gokbedrijven hadden dus nooit geld mogen aannemen van Nederlandse consumenten.

Aanbieders van online kansspelen beweren over het algemeen dat ze ook legaal zijn in Nederland met licenties uit EU-landen met bijzonder liberale gok- en belastingwetten, zoals Malta of Cyprus. Het Europese Hof van Justitie heeft echter al bevestigd dat nationale gokwetten ter bescherming van minderjarigen en consumenten voorrang moeten krijgen op de vrijheid van ondernemerschap. In dit opzicht is een Nederlandse gokvergunning in ieder geval vereist om online kansspelen in dit land aan te bieden. De rechtbank Overijssel heeft onze cliënt dan ook de vergoeding van zijn gokverlies toegekend voor een bedrag van ongeveer 8.600 euro.”

 

Gokverliezen terugvorderen: wettelijke handhaving zonder risico’s is mogelijk

Goldenstein Legal ondersteunt Nederlandse gokkers bij het terugvorderen van hun verliezen bij illegaal online gokken. Met de gratis quick check van het consumentenportaal kunnen gedupeerde spelers in slechts enkele stappen controleren of zij recht hebben op vergoeding van hun online gokverliezen. De experts van het juridisch kantoor controleren vervolgens de informatie en informeren de betreffende consumenten gratis en vrijblijvend over hun juridische mogelijkheden in deze kwestie.

In veel gevallen zijn juridische stappen tegen online gokaanbieders zonder risico mogelijk. Zogenaamde procesfinanciers dekken alle juridische kosten van de speler en betalen zelfs de kosten van de tegenpartij in het geval van een juridische nederlaag. Alleen in het geval van een succesvolle uitkomst ontvangen de procesfinanciers een commissie op de verschuldigde schadevergoeding. Hierdoor kunnen spelers hun verliezen terugvorderen zonder ook maar één cent te hoeven investeren in juridische kosten of gerechtskosten.

Schlagwörter
Laat nu jouw vordering controleren: