26.
feb 2024

HvJEU behandelt schadevergoedingsclaims uit illegaal online gokken

In Duitsland hebben honderden civiele rechters illegale online gokaanbieders veroordeeld tot het terugbetalen van gokverliezen aan consumenten. In Nederland is inmiddels ook een handvol dergelijke uitspraken geweest. De rechters van het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) buigen zich nu ook over de kwestie. Als daar een consumentvriendelijke uitspraak komt, zou dat de rechten van Duitse (en indirect ook Nederlandse) gokkers enorm versterken. Het is echter nog niet duidelijk wanneer er een uitspraak zal komen.

HvJEU behandelt rechtszaak tegen exploitant van Lottoland

Het Europese Hof van Justitie behandelt een zaak die door een Duitse gokker is aangespannen tegen European Lotto and Betting Ltd. en Deutsche Lotto- und Sportwetten Ltd., dat gevestigd is op Malta. Dit laatste bedrijf beheert onder andere de populaire website Lottoland in Duitsland.

Lottoland is geen officiële loterijverkoper, maar een zogenaamde secundaire loterij. Dit betekent dat er weddenschappen geplaatst kunnen worden op de uitkomst van loterij trekkingen. Daarnaast biedt Lottoland ook virtuele speelautomaten aan. Hoewel het bedrijf een Maltese kansspelvergunning heeft, heeft het nog geen vergunning in Duitsland.

In het algemeen was er tot 2021 een totaal verbod op de meeste online kansspelen in Duitsland. Alleen sportweddenschappen maakten deel uit van een grijs gebied, waarbij de eerste aanbieders van online sportweddenschappen pas in oktober 2020 landelijke vergunningen kregen. Daarnaast was Sleeswijk-Holstein de enige deelstaat die in 2012 online gokken toestond. Bedrijven die daar een vergunning kregen, mochten zich echter alleen richten op inwoners van de meest noordelijke deelstaat van het land.

Hier moeten de Europese rechters over oordelen

De eiser stelt nu dat de overeenkomsten tussen de gokker en de gedaagde nooit geldig zijn geweest vanwege de illegaliteit van het gokaanbod. De eiser eist daarom terugbetaling van alle gokverliezen die hij heeft geleden door deel te nemen aan online gokautomaten en secundaire loterijen.

Gedaagde stelt daarentegen dat zij in Duitsland legaal was en is dankzij haar Maltese gokvergunning op basis van het vrije verkeer van diensten binnen de EU. Het vrije verkeer van diensten binnen de EU betekent dat bedrijven uit één EU-land hun diensten in de hele economische unie mogen aanbieden. Daarvan zijn kansspelen in de regel wel uitgesloten. De rechters van het HvJEU moeten nu beslissen welke redenering ze zullen volgen. In totaal werden hen zeven prejudiciële vragen gesteld door een Maltese rechtbank.

Wanneer komt er een uitspraak?

Deskundigen verwachten weer eens een oordeel in het voordeel van de consument, aangezien de rechters van het HvJEU in het verleden al duidelijk hebben gemaakt dat nationale gokwetten het vrije verkeer van diensten kunnen beperken in het belang van de consumenten.

In dit opzicht is het goed denkbaar dat de rechters van het Europees Hof van Justitie zullen beslissen dat de speler recht heeft op terugbetaling van zijn gokverliezen en dat het gedaagde bedrijf illegaal was en is in Duitsland ondanks haar Maltese licentie. Honderdduizenden gokkers uit heel Europa zouden van deze beslissing kunnen profiteren.

Het zal echter nog enkele maanden duren voordat er een uitspraak komt in deze zaak. Eerst zal de advocaat-generaal van het HvJEU een conclusie met zijn visie op de zaak publiceren. Aangezien de rechters van het HvJEU over het algemeen de relevante conclusies volgen, zal de strekking van deze conclusie waarschijnlijk al duidelijke aanwijzingen geven voor de latere beslissing van de rechters van het HvJEU.

Claims tot schadevergoeding zonder risico’s zijn mogelijk

Goldenstein Legal helpt Nederlandse gokkers al geruime tijd om hun verliezen van illegaal online gokken terug te vorderen. Met onze gratis quick check kunnen gedupeerde spelers in slechts een paar stappen controleren of ze mogelijk recht hebben op terugbetaling van hun verliezen bij online sportweddenschappen. Onze deskundigen controleren vervolgens de verstrekte gegevens en adviseren de betreffende consumenten gratis en vrijblijvend over hun juridische mogelijkheden in hun zaken.

In veel gevallen zijn juridische stappen tegen illegale online kansspelaanbieders zonder risico mogelijk. Zogeheten proceskostenfinanciers nemen alle juridische kosten van de spelers op zich en betalen zelfs de kosten van de tegenpartij in het geval de rechtszaak uiteindelijk wordt verloren. Alleen in het geval van een succesvolle terugbetaling ontvangen de financiers een commissie op de verschuldigde schadevergoeding. Hierdoor kunnen spelers hun verliezen terugvorderen zonder ook maar één cent te hoeven investeren in griffierechten of proceskosten.

Schlagwörter
Laat nu jouw vordering controleren: