Flitspalenranglijst: Deze Nederlandse gemeenten hebben de meeste snelheidscontroles

  • Goldenstein Legal analyseert het aantal vaste en mobiele flitsers in de 20 grootste Nederlandse gemeenten
  • Gemiddeld staan er 12,6 flitspalen per dag in de grootste gemeenten van Nederland
  • Haarlem heeft de meeste flitspalen in verhouding tot de weglengte

Amsterdam, 24 oktober 2023. Iedereen die de geldende snelheidslimieten overtreedt, kan een boete verwachten of zelfs een schorsing van het rijbewijs. In sommige Nederlandse gemeenten is de kans op een snelheidsovertreding echter aanzienlijk groter dan in andere. Dit blijkt uit een analyse van Goldenstein Legal. De juridische dienstverlener heeft geanalyseerd hoeveel vaste en mobiele flitsers er zijn in de 20 grootste gemeenten van Nederland. Voor een betere vergelijkbaarheid werden deze cijfers ook in relatie tot de bestaande weglengte gezet.

In deze gemeenten zijn er bijzonder veel snelheids- en roodlichtcontroles

Volgens het onderzoek hebben de geanalyseerde gemeenten gemiddeld 11,6 vaste flitspalen en één mobiele flitspaal. Landelijk gezien staan de meeste flitspalen in Den Haag en Rotterdam, waar automobilisten dagelijks op 22 locaties kunnen worden gecontroleerd. Alleen in Nijmegen en Eindhoven staan ook minstens 20 vaste en mobiele snelheids- en roodlichtcontroles.

“Met name de hoeveelheid flitspalen van Nijmegen valt op omdat de gemeente aanzienlijk kleiner is dan gemeenten als Rotterdam, Den Haag of Eindhoven. Om de gegevens van de verschillende gemeenten met elkaar te kunnen vergelijken, hebben we het aantal flitspalen afgezet tegen de bestaande weglengte. Dit maakt de hoge flitspaaldichtheid in Nijmegen nog duidelijker”, legt Jude Leistra, projectmanager bij Goldenstein Legal, uit.

De Nederlandse gemeenten met de hoogste en laagste flitspaaldichtheid

Nijmegen heeft zelfs de op één na meeste flitspalen van Nederland in termen van weglengte. Er staan 30,12 flitspalen per 1000 kilometer weg. Alleen in Haarlem (31,25) is deze hoeveelheid nog hoger. De top vijf van Nederlandse gemeenten met de hoogste flitspaaldichtheid wordt aangevuld door Amersfoort (25), Eindhoven (19,63) en ‘s-Hertogenbosch (19,59).

Van de drie Nederlandse gemeenten met meer dan 500.000 inwoners eindigt alleen Den Haag (19,18) boven het landelijk gemiddelde van 12,39 mobiele en vaste flitspalen per 1000 kilometer. In Rotterdam zijn er 10,84 roodlicht- en snelheidscontroles per 1000 kilometer weg. Alleen Enschede (5,99), Breda (5,74), Apeldoorn (3,13) en Zoetermeer (2,46) hebben minder flitspalen dan Amsterdam (6,80).

Juridisch expert classificeert de resultaten van het onderzoek

“Uit onze analyse blijkt dat er landelijk enorme verschillen zijn als het gaat om snelheids- en roodlichtcontroles in het wegverkeer. In Haarlem zijn er, gemeten naar de bestaande weglengte, bijvoorbeeld 12 keer meer flitspalen geplaatst dan in Zoetermeer”, zegt Jude Leistra, projectmanager bij Goldenstein Legal. Hij voegt eraan toe:

“In het hele land geldt natuurlijk dat als je je altijd aan de voorgeschreven limieten houdt, je nooit een boete hoeft te betalen voor een snelheidsovertreding of een roodlichtovertreding. Toch zijn er waarschijnlijk maar heel weinig bestuurders die kunnen zeggen dat ze nog nooit in hun leven zijn geflitst.”

Alle relevante gegevens van de analyse en informatie over de basis van het onderzoek zijn beschikbaar via de volgende link: https://www.goldenstein.nl/nieuws/flitspalenranglijst/

Over Goldenstein Legal

Goldenstein Legal ondersteunt Nederlandse consumenten bij het afdwingen van civielrechtelijke vorderingen. Op www.goldenstein.nl kunnen Nederlandse consumenten vrijblijvend informatie verkrijgen over civielrechtelijke kwesties en bestaande juridische claims laten onderzoeken. Het kantoor is onderdeel van het vooraanstaande Duitse consumentenrechtkantoor Goldenstein Rechtsanwälte, dat op zijn beurt meer dan 65.000 cliënten uit Duitsland en Oostenrijk vertegenwoordigt en meer dan 100 medewerkers telt op verschillende locaties in Europa. Aan het hoofd van de Nederlandse vestiging van Goldenstein Legal staat Jude Leistra.